Monday, November 30, 2015

Hamilelikte Hipotiroidi Hastalığı

Hashimato Hipotiroidi hastalığında tiroit bezleri yeterince tiroit hormonu üretemediği için bu hormonun takviyesinin dışarıdan yapılması gerekiyor. Hormon düzeyi de belirli aralıklarla kan tahlili ile ölçülüyor ve durumuna göre doktor ilaçta düzenlemeler yapabiliyor. İlaçla kolay bir şekilde tedavisi (daha doğrusu eksikliğinin tamamlanması) olan bu hastalık ihmal edilip tedavi edilmediğinde bir çok başka rahatsızlığa sebep verebiliyor. Dolayısıyla tedavisi kolay ama ciddiye alınması gereken bir hastalık.

Ben de bir hashimato hipotiroidi hastasıyım ve düzenli olarak her sabah aç karnına ilacımı alıyorum. Genelde 3 ayda bir, bazen daha sık aralıklarla kan tahlili veriyorum ve doktorum da bu tahlil sonuçlarına göre ilacımı düzenliyor. Ömür boyu takip gerektiren ve vücudunuzdaki diğer mekanizmaları, hormonları etkileyebilen bir hastalık, dolayısıyla güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir doktor olması önemli. Benim de çok memnun olduğum bir doktorum var, Neslihan Kurtulmuş, yıllardır kendisine gidiyorum. Hem ciddi bir şekilde takip eden hem de çok fazla telaşlandırmayıp rahatlatan bir doktor.

Hamilelik döneminde de tiroid hormonları ilk ölçülen hormonlardan, çünkü sağlıklı bir hamilelik için ve bebeğin sağlıklı büyümesi için tiroit hormonu en önemli hormonlardan biri. Aslında hamilelik düşünüldüğü zaman öncesinde bu tetkiklerin yapılması, olası hastalıkların tedavisinin erkenden başlaması en ideali.

Bende zaten hastalık teşhis edildiği ve tedavim devam ettiği için, hamile olduğumu ilk öğrendiğimde endokrinoloğuma bilgi verdim. TSH, FT3, FT4 hormonlarımı ölçtürüp bilgi vermemi istedi. İlacımı şu an için az bir miktar civarında artırdı. 2 hafta sonra tekrar ölçtürüp bilgi vereceğim. Umarım bir sıkıntı yaşamadan sağlıklı düzeylerde devam eder hormonlarım ve bebeğimi etkilemeden bu güzel süreci sağlıklı tamamlarız.

Sizin bu konuda deneyiminiz ne oldu? Hamilelikte tiroid hastalığınız çıktı mı? Öncesinde tiroid hastası olup hamile kaldıysanız, sıkıntı yaşadınız mı? Sizin de deneyimlerinizi duymak, karşılıklı öğrendiklerimizi paylaşmak isterim.


No comments:

Post a Comment