Wednesday, December 2, 2015

Hamilelik ve Toksoplazma

İlk kan tahlili sonuçlarım bugün çıktı. Genel olarak çok şükür bir sıkıntı çıkmadı.  Toksoplazma negatif çıktı, bu da aslında daha önce bu hastalığı geçirmediğim anlamına geliyor. Hamilelikte bu hastalığı geçirmek de bebek için riskli olduğu için biraz dikkatli olmak gerekiyormuş. İlk 3 ayda bu hastalık geçirildiğinde bebeğe geçme riski sonraki aylara kıyasla daha az olsa da, geçtiği takdirde bebeğe etkisi daha yüksek derecede olabiliyormuş. Sonraki aylarda ise geçme oranı artsa da bebeğe etkisi azalıyormuş.

Doktorum çiğ ete dokunmamamı, çiğ ve yeşil sebzeleri de iyice sirkeli suda bekleterek yemem gerektiğini söyledi. Yani dışarıda salata yememem gerekecek, evde de dikkatli olacağım. İnternette okuduğum kadarıyla kedilerden de bu hastalık bulaşabiliyormuş, bu sebeple kedilerden de uzak durmam gerekecek. Zaten evde kedi beslemiyorum ve çevremde de çok yok. Şirketteki kedileri de bir süre uzaktan seveceğim. Kedi besleyenlerin de bir çoğunda bu hastalığa karşı bağışıklık kazanılmış oluyormuş ve hamilelikte risk kalmıyormuş. O da güzel bir şey aslında :)

Et yemeklerini zaten kocam çok güzel yapar ve hamilelik döneminde de çiğ ete dokunamayacağıma göre bu görev kocama düşer, benim de işime gelir bu durum:) Salata kısmında da evde çok zorlanmayacağım, çünkü normalde de zaten salatayı yaparken yeşillikleri sirkede bekletiyordum. Artık dışarıda salata yememek biraz sıkıntı olacak, iş yerinde öğlenleri salata yiyordum. Bağırsakları çalıştırmak için de salata önemliydi benim için, ama kuru meyvelerle, sebze yemekleriyle ve bol su içerek telafi edeceğim artık; inşallah sıkıntı yaşamam.

Sizde de toksoplazma negatif çıktı mı? Hamileliğinizde bununla ilgili bir sıkıntı yaşadınız mı?

No comments:

Post a Comment